Siirry pääsisältöön
Edellinen
Seuraava

Kritiikin lukupiiri: taiteellinen tutkimus ja aktivismi taiteessa ja kritiikissä

Järjestäjä
Aihe
Lukupiiri
Tila
Päivämäärä
03.04.2024
Aika
17.00 – 19.00
Kieli

suomi

Liput

Vapaa pääsy

Kritiikin lukupiiri 3.4.

Aihe: taiteellinen tutkimus ja aktivismi taiteessa ja kritiikissä
Vieras: kuvataidekriitikko Sini Mononen
Lukemisto: Monosen tekemä haastattelu nykytaiteilija Pilvi Takalasta (Niin&näin 2/2023)

Kritiikki on keskustelua taiteesta – ja siitä maailmasta, johon uusi taide tulee. Nykykritiikki lähtee usein liikkeelle taiteista, tai haastaa sitä asettamalla teokset erilaisiin tulkinnallisiin perspektiiveihin. Kritiikki ei kaihda agendoja, tulkintoja ja subjektiivisuutta. Feministinen kritiikki, aktivismi ja taiteellinen tutkimus sekä ruumiilinen kokemus ovat kritiikin lukupiirin teemoja.  

Kritiikin lukupiiriä vetää kirjallisuuskriitikko Maaria Ylikangas, joka on myös Tekstin talon työhuonekriitikkona toukokuuhun 2024 saakka. Ylikangas kirjoittaa kritiikkiä ja esseitä ja opettaa kirjoittamista. Vieraina on eri alojen kriitikoita kirjallisuudesta, kuvataiteesta ja esittävästä taiteesta. 

Tapaamisen aiheena on taiteellinen tutkimus ja aktivismi taiteessa ja kritiikissä. Keskustelemme teemasta kuvataidekriitikko Sini Monosen kanssa. Lukemistona on Monosen tekemä haastattelu nykytaiteilija Pilvi Takalasta (Niin&näin 2/2023). 

Sini Mononen on taiteen tutkija ja vapaa kirjoittaja. Mononen on kiinnostunut aikamme taiteen eri ilmiöistä. Hän on kirjoittanut muun muassa elokuvan musiikista ja äänestä, mediataiteesta ja taiteen ja yhteiskunnan välisestä suhteesta. Tällä hetkellä Mononen tarkastelee taidetta aktivismina ja avustaa Helsingin Sanomia kuvataidekriitikkona. 

---


ILMOITTAUTUMINEN

Tekstin talon lukupiireihin voi osallistua joko yksittäisille kerroille tai koko kolmen kerran kokonaisuuteen. Kullekin lukupiirikerralle mahtuu enintään 15 osallistujaa, ja osallistujat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Lukupiireihin ei ole etäosallistumismahdollisuutta.

Ilmoittaudu haluamillesi lukupiirikerroille sähköpostitse osallistu@tekstintalo.fi, kerro viestissäsi mille kerroille ilmoittaudut ja laita aiheeksi “lukupiirit”.


---

LUKUPIIRIN TAPAAMISKERRAT

22.2. Feministinen ja queer-näkökulma kritiikkiin, vieraana kirjallisuuskriitikko Joonas Säntti 
21.3. Taiteellinen tutkimus ja aktivismi taiteessa ja kritiikissä, vieraana kuvataidekriitikko Sini Mononen
18.4. Esittävä taide ja ruumiillinen kokemus, vieraana Hanna Helavuori

Muita tapahtumia