Siirry pääsisältöön
Edellinen
Seuraava

Julkistus: Uusi paikallinen - New local

Järjestäjä
Aihe
Kirjajulkkarit
Tila
Päivämäärä
29.05.2024
Aika
13.15 – 10.20

Uusi paikallinen -julkistustilaisuus

OHJELMA

13.15–13.30 Seminaarin avaus

Mika Savela (Taideasiantuntija, Taike)

Harri Hakaste (Yliarkkitehti, Ympäristöministeriö)

Laura Serkosalo (Toiminnanjohtaja, Tekstin talo)

13.30–14.00 Uusi paikallinen -julkaisun esittely

Mika Savela, Mari Kemppinen & Aleksi Lohtaja (julkaisun toimittajat) 

14.00–14.15 Kahvitauko

14.15–14.30 Miniapoli x Uusi paikallinen (SAFA)

14.30–15.15 Uusi paikallinen -paneelikeskustelu

Johanna Tuukkanen (Kulttuuripalvelupäällikkö, Oulun kaupunki)

Petri Leppälä (Arkkitehti, Helsingin kaupunki)

Pia Sjöroos (Kaupunkisuunnittelujohtaja, Keravan kaupunki)

Tiina Valpola (Arkkitehti, Karkkilan kylät kaupungissa -työryhmä)

15.15–15.45 Arkkitehtuuripolitiikka – paikallisen tulevaisuuden foorumi?

Mika Savela & Aleksi Lohtaja

16.00–16.30 Tutustuminen Tekstin taloon


UUSI PAIKALLINEN

Taiteen edistämiskeskus Taiken vuosina 2022–2023 koordinoima Uusi paikallinen -kehitysryhmä on tutkinut kysymyksiä paikallisuuden mahdollisuuksista, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Kehitysryhmän toimintaan ja julkaisuun toimittamiseen on osallistunut myös Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo.

Kehitysryhmä nostaa kysymyksen siitä, mikä merkitys paikallisilla toimijoilla, paikkasidonnaisella ajattelulla ja erilaisilla konkreettisilla paikallisilla tiloilla on ajassa, jota globaalin paikattomuuden sijaan leimaa pikemminkin uuden paikallisuuden paluu.

Nyt julkaistava Uusi paikallinen -julkaisu kokoaa kehitysryhmän toiminnan yksiin kansiin.

Uusi paikallinen -kehitysryhmään valikoitui kahdeksan hanketta ympäri Suomea. Ne edustavat Apolin hengen mukaisesti laaja-alaisesti paikallisia näkymiä ja toimijoita; mukana on kuntia, paikallistyöryhmiä ja kulttuuritoimijoita. Hankkeet vaihtelevat yksittäisistä rakennuskohteista kehitysalueisiin ja paikallisiin arkkitehtuuriohjelmiin. Mukana on myös asukaslähtöisen suunnittelun, rakennusperinnön, kiertotalouden ja arkkitehtuurikasvatuksen aiheita.

Paikallista arkkitehtuuripolitiikkaa on tarkasteltu perinteisesti erilaisten ohjelmien laatimisen näkökulmasta. Uuden apolin aikakaudella tarvitsemme kuitenkin myös kokeilevampaa otetta, joka tunnistaa erilaisten paikallisten toimijoiden kirjon, toiminnan eri tasot sekä resurssit.

Millaisia paikallisia arkkitehtuuripoliittisia toimintamalleja tarvitaan, kehitetään ja kokeillaan juuri nyt? Miten saada paikalliset toimijat mukaan arkkitehtuuripolitiikan edistämiseen? Millaista työtä apolin edistäminen oikeastaan voi tänä päivänä olla, kenen työtä se on ja kenelle sitä lopulta tehdään?

Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan uusista paikallisuuksista! Keskustelun jälkeen on mahdollista tutustua Tekstin talon tiloihin ja toimintaan. 


ILMOITTAUTUMINEN JA LISÄTIEDOT

Ilmoittaudu mukaan 27.5. mennessä täältä.  

Lisätiedot Mika Savela (mika.savela@taike.fi)Seminaari on osa SAFAn, Taiken ja Archinfon yhteistyössä edistämää paikallisten arkkitehtuuripoliittisten ohjelmien kehittämisen hanketta, jota rahoittaa Ympäristöministeriö.

Muita tapahtumia