Siirry pääsisältöön

Lintulahdenkatu 3, 00530 Helsinki

MA klo 16–23, TI–PE klo 12–02, LA klo 12–03

info@tekstintalo.fiInstagram | Facebook

Edellinen
Seuraava

Dammen brast – var är vi sex år senare?

Järjestäjä
Aihe
Keskustelu
Tila
Päivämäärä
08.03.2024
Aika
18.30 – 21.00
Kieli

svenska

Dammen brast – var är vi sex år senare?

På kvinnodagen bjuder Astra in till diskussion med avstamp i uppropet #dammenbrister, där Astra hösten 2017 samlade ihop och publicerade vittnesmål kring sexuellt våld och trakasserier i Svenskfinland. Hur ser diskussionen kring samtycke ut idag? Har vi hittat ett språk för att tala om saker som dessa? Kan vi ta kritik och förändras, och hur bör man i så fall göra för att sona sina synder?

I diskussionen deltar Nina Nyman, som var chefredaktör för Astra under #dammenbrister, och Sofia Wanström, doktor i folkloristik, som i sin avhandling studerade ett urval av #dammenbrister-berättelserna som Astra samlade in hösten 2017. Diskussionen faciliteras av Ekvalitas grundare Malin Gustavsson, som har lång erfarenhet av att jobba med frågor kring våld och sexuella trakasserier. 

Evenemanget hålls på Tekstin talo i Helsingfors och är gratis. Dörrarna öppnas klockan 18.30 och diskussionen börjar vid 19.00. Efter detta finns även tid för frågestund och mingel.

I utrymmet finns bar som under kvällen säljer förfriskningar, Astra bjuder på snacks. Utrymmet är tillgängligt för rullstol men hörslinga finns inte att tillgå. Mer information om lokalens tillgänglighet finns på https://tekstintalo.fi/esteettomyystiedot. Det går även bra att kontakta Astra vid frågor kring tillgänglighet (astra.styrelse@gmail.com). 


Nina Nyman 

Nina Nyman är doktorand vid Åbo Akademi, hennes avhandling From #metoo–action to Archive – Praxis of Feminist Ethics of Care and Aftercare in the action #dammenbrister fokuserar på beslutsprocesser i aktivism och arkivering av aktivism. Nina bor i Ekenäs.

 

Sofia Wanström

Sofia Wanström disputerade med avhandlingen When the Dam Burst: Perspectives on Genre and Tellability in Testimonies of Rape i november 2023. Sofia arbetar för tillfället som lektor i kulturanalys vid Åbo Akademi och bor i Åbo.


Malin Gustavsson
Malin Gustavsson är magister i genusvetenskap, grundare och VD för Ekvalita (2008) och arbetar med jämställdhet, mångfald och inkludering bland annat kring inkluderande organisationskultur. Hon har utarbetat material för arbete med sexuella trakasserier för under sin tid på Folkhälsan 2007-2011 samt metodmaterial för Hem och skola 2018, FIBS, föreningen för företagsansvar (2018) och Nordiska ministerrådet 2022 kring hur förebygga och ingripa i sexuella trakasserier.

Muita tapahtumia