Siirry pääsisältöön
Edellinen
Seuraava
Julkaisuvapaa kuva Tekstin talon julkisivusta. Kuvaaja: Anton Hämäläinen
Tiedotteet 08.01.2024

Tekstin talo juhlistaa avajaisiaan nelipäiväisellä festivaalilla 24.–27.1.2024

Tiedote 8.1.2024

Tekstin talo on Helsingissä sijaitseva uusi kulttuuritila ja kirjallisuusyhteisö, joka kokoaa teksti- ja taidealan toimijoita saman katon alle. Toiminnan käynnistymisen kunniaksi Tekstin talossa järjestetään nelipäiväinen avajaisfestivaali 24.–27.1.2024. Jatkossa tarkoitus on järjestää vuosittain tammikuussa tekstikulttuurin festivaali.

Juhlaviin avajaisiin kulminoituu monen vuoden työ. ”Idea sai alkunsa jo 16 vuotta sitten, ja vuosien kuluessa hankkeen tärkeys on korostunut entisestään”, kertoo Tekstin talon toiminnanjohtaja Laura Serkosalo. ”Erityisesti tässä tuulisessa ajassa tarvitaan suojasatama, jossa luova tekstikulttuuri voi kukoistaa, kehittyä ja olla koettavissa.”

Tuore tekstikeskus sijaitsee lähes 1800 neliömetrin tiloissa Helsingin Sörnäisissä, osoitteessa Lintulahdenkatu 3. Sen lisäksi, että Tekstin talo on koti lukuisille kulttuurialan toimijoille, on talossa myös runsaasti yleisölle avoimia tiloja, kuten kirjakauppa, kahvila-baari sekä vuokrattavia kokous- ja tapahtumatiloja.

Kyseessä onkin Suomessa täysin uudenlainen kirjallisuusyhteisö ja toimintatila. ”Haluamme avata mahdollisuuksia niin tekijöille tehdä työtään kuin yleisöille rakastua tekstikulttuuriin. Talo tuo myös ainutlaatuisella tavalla yhteen eri genrejä ja erilaisia toimijoita marginaalista kaupallisiin tahoihin. Symbioosi voi tuottaa aivan uudenlaista satoa”, sanoo Serkosalo.

Avajaisfestivaali heijastelee Tekstin talon toiminnan moninaisuutta: Festivaalin avaa keskustelu, jossa Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon voittaja Iida Turpeinen kertoo tiestään kirjailijaksi. Muissa keskusteluissa käsitellään muun muassa arkipäivän utopioita, tekoälyä kääntäjänä, taiteen yhteiskunnallista merkitystä sekä kirjailijoiden toimeentuloa. Lisäksi ohjelmassa on open mic -esityksiä, työpajoja, piennäytelmäkonsertti ja drag queen -satuhetki niin lapsille kuin aikuisillekin.

Avajaisten yhteydessä järjestettävässä kutsuvierastilaisuudessa juhlapuheen pitää lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saanut Magdalena Hai, ja mediatilaisuudessa esiintyy kirjailija Niko Hallikainen.

Tekstin talon jäseniä ovat Finlands svenska författareförening, Helsinki Poetry Connection, Kriittinen korkeakoulu, Kulttuuri-, tiede- ja mielipidelehtien liitto KULTTI, Mad House Helsinki, Nihil Interit, Nuoren Voiman Liitto, Osuuskunta Poesia, Suomen aforismiyhdistys, Suomen arvostelijain liitto, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto, Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat, Suomen PEN, Suomen tietokirjailijat ja Tutkijaliitto. Lisäksi talossa toimivat Bar Typo, Book Brothers, Enostone kustannus, F-tuotanto, Helsinki Literary Agency ja kirjakauppa Pp.

Avajaisiin on vapaa pääsy. Ohjelma löytyy Tekstin talon avajaissivulta.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

tiedottaja Oona Juutinen

oona.juutinen@tekstintalo.fi

050 558 7714

Muita uutisia