Siirry pääsisältöön
Edellinen
Seuraava
Kuvassa vasemmalta oikealle Maarit Bau Mustonen, Olga Spyropoulou, Taneli Viljanen ja Tania Nathan.
Uutiset 31.07.2024

Tekstilaboratorio-hanketta pilotoitiin heinäkuussa

Heinäkuussa Tekstin talossa pilotoitiin Alfred Kordelinin säätiön rahoittamaa Tekstilaboratorio-hanketta. Tekstikulttuuria edistävässä hankkeessa Tekstin talo tarjoaa tiloja tekijöiden käyttöön työskentely- ja harjoittelutilaksi kolmessa monitaiteisessa tekstiresidenssissä.

Hankkeen pilottiin osallistui kutsuttuina neljä eri tavoilla tekstiä lähestyvää taiteilijaa: tekstin, kuvan, installaation, julkaisujen ja esityksen parissa työskentelevä taiteilija Maarit Bau Mustonen, kirjoittaja, runoilija ja spoken word -taiteilija Tania Nathan, performanssitaiteilija ja kirjoittaja Olga Spyropoulou sekä kirjailija ja äänitaiteilija Taneli Viljanen.

Pilottijakson aikana haettiin rajoja tuleville residensseille ja kokeiltiin Tekstin talon tiloja residenssinäkökulmasta. Residenssiryhmän jäsenet työskentelivät omien tekstiensä parissa, prosessejaan toisilleen jakaen ja toisistaan vaikuttuen.

Ryhmän kanssa työskenteli Tekstilaboratorio-hankkeen koordinaattori Heidi Backström, jonka mukaan pilottikokeilusta saatiin arvokasta tietoa.

"Pilotti osoitti, millaisia tarpeita tekstin parissa työskentelevillä taiteilijoilla voi olla ja miten tämänkaltainen hanke voi niihin kohdennetusti vastata. Yksi ilmeinen tarve on yhteisöllisyys, yhdessä ajatteleminen ja jakaminen", Backström summaa.

"Uskon, että laboratoriojaksoista tulee hyvin erilaisia ja hankevuosien aikana meille kertyy inspiroivia, haastavia ja kokeilevia esimerkkejä siitä, mitä kaikkea yhdessä tehty ja luotu tekstikulttuuri voi olla niin tekijöille kuin yleisöille."

Pilottiin osallistuneen Taneli Viljasen mukaan residenssijakson antoisin osa olivat keskustelut toisten taiteilijoiden kanssa.

"Kun sai kuulla muiden ajatuksista ja praktiikoista sekä jakaa omiaan toisille, antoi se myös uusia kulmia omaan tekemiseen. Keskustelut olivat samaan aikaan arkisia ja paineettomia mutta keskittyneitä. Tällainen tekeminen ja jakaminen toisten kanssa on arvokasta, ja Tekstilaboratorio voi tällaista tarjota.”

Jatkossa hankkeen on tarkoitus olla auki kirjoittajille ja muille tekstin parissa työskenteleville taiteilijoille valtakunnallisesti. Tavoitteena on tukea paitsi valittuja tekijöitä yhteisöllisellä toimintatavalla myös edesauttaa tekstikulttuurin kehittymistä teoksiksi. Tekstilaboratorion avoimista hauista tiedotetaan Tekstin talon kanavissa.

Residenssin havaintoja ja aikaansaannoksia pääsee kokemaan Runokuu-festivaalilla lauantaina 24.8. klo 13.30-14.30. Tuolloin julkaistaan myös Text Laboratory Publication -julkaisu. Julkaisu on ajassa ja paikassa tapahtuva ja siihen katoava livetilaisuus. Julkaistavan numeron nimi on "Luutuu".

Muita uutisia