
Tekstin talo mukana kirjakauppoja tukevassa kampanjassa
Keskustakirjasto Oodi esittää Rax Rinnekankaan neljän elokuvan sarjan Kino Reginassa 15.2.–8.3.2025. Sarjan elokuvia voidaan luonnehtia rauhanajan aseiksi lukutaidon ja painetun kirjallisuuden ja kivijalkakirjakauppojen säilymisen puolesta.
Elokuvasarjan yhteydessä käynnistetään Kirjan Band-Aid -kampanja, jolla pyritään tukemaan painettua kirjallisuutta ja kivijalkakirjakauppoja.
Kirjan Band-Aid -kampanjakortit ovat saatavilla Tekstin talosta, Rosebudista ja Niteestä 15.2. alkaen.
Neljä kirjallisuuselokuvaa Kino Reginassa
Rauhanajan aseita lukutaidon ja painetun kirjallisuuden ja kivijalkakirjakauppojen säilymisen puolesta
Keskustakirjasto Oodi esittää Rax Rinnekankaan neljän elokuvan sarjan Kino Reginassa 15.2.–8.3.2025. Kukin elokuva puhuu kirjan ja lukemisen taikavoimasta: Miten juuri sinulle oikea kirja voi auttaa sinua traumasi tai muun ongelman suhteen? Ja mitä lukeminen on?
Jokaiseen esityksiin liittyy lukemisen ja ajattelemisen teemoja pohtiva keskustelu ohjaajan ja asiantuntijan välillä. Elokuvat ovat tekstitettyjä suomeksi ja ruotsiksi. Aikuisyleisölle tarkoitetut tilaisuudet ovat ilmaisia.
Elokuvat näytetään Kino Reginassa seuraavasti:
LA 15.2. klo 10.30
MAAILMAN VIIMEINEN KIRJAKAUPPA (90 min – 2017)
Ryhmä eri kulttuureja edustavia kirjallisuuden rakastajia matkustaa maastobussilla kuun maisemaa muistuttavassa autiomaassa maailmankirjallisuuden klassikoiden kanssa. Heidän tavoitteenaan on löytää mahdollisimman syrjäinen paikka, jonne he perustaisivat "maailman viimeisen kirjakaupan". Syrjäinen paikka siksi, että autiomaassa painetut kirjat ovat turvassa viihdeteollisuuden ja internetin termiiteiltä, jotka kaupungeissa syövät niiltä elintilaa. Matkansa aikana kirjojen rakastajat keskustelevat suosikkikirjoistaan, niiden psykologisesta merkityksestä ja länsimaisesta ostokulttuurista kirjojen suhteen.
Elokuvan jälkeen Rax Rinnekangas ja kirjailija Veronica Pimenoff keskustelevat mm. aiheesta, millainen kansainvälisten tilastojen ylistämä lukutaitomaa Suomi olisikaan yhteiskuntana ilman painetun kirjallisuuden turvaamaa lukutaitoa? Samalla käynnistetään ’Kirjan Band-Aid’ – kansallinen kivijalkakirjakauppakampanja.
LA 22.2. klo 10.30
LAPINLAHTI – TYTTÄREN ÄITI (87 min – 2021)
Talvi 1975: Kirjailija Jeanette Aspen saapuu Lapinlahden sairaalaan tapaamaan ainoaa lastaan, psykiatri Karin Aspenia, 36 vuotta sen jälkeen, kun talvisodan alkaessa on lähettänyt tyttärensä sotaa pakoon Ruotsiin ja on itse matkustanut uuteen elämään Espanjaan – tapaamatta enää tytärtään. Lapinlahden arkkitehtoninen kauneus toimii puitteina tapahtumasarjalle, jossa pitkään lukittuina olleet tunteet ryöpsähtävät eloon toisilleen ventovieraiden naisten välillä. Kaikkea sävyttää äidin tuoma lahja tyttärelleen; vuosien aikana kirjoittamansa kirja, joka voi muuttaa heidän molempien elämät. Puhutut kielet: suomi, ruotsi, espanja.
Elokuvan jälkeen Rax Rinnekangas ja psykoterapeutti, kirjailija Pirkko Lahti keskustelevat mm. ihmisyyden suurimmasta arvoituksesta nimeltä Ihmismieli; mitä valintoja se ohjaa meitä tekemään elämämme aikana.
LA 1.3. klo 10.30
VIIMEINEN TOIVOMUS (97 min – 2023)
Kirjallisuuden rakastajien piirissä kulttielokuvan asemaan kohonneen elokuvan kertomuksessa meksikolaisten tv-saippuasarjojen tähti Ángel Flores palaa Espanjaan ja päätyy luostariin täyttääkseen leukemiaan menehtyvän ohjaajaystävänsä Miguel Laman viimeisen toivomuksen: Hänen on luettava siellä kolmesti jokainen sivu Dostojevskin tuhat-sivuisesta Karamazovin veljekset-teoksesta ja tultava joka ilta Miguelin haudalle luostarin hautausmaalle kertomaan, miten lukeminen edistyy. Kokemus avaa Ángelin oman tragedian ja auttaa häntä ymmärtämään lukemisen merkityksen traumojemme parantajana.
Elokuvan jälkeen Rax Rinnekangas ja suurlähettiläs, tietokirjailija Petri Tuomi-Nikula keskustelevat mm. siitä, mitä sana ja todellinen lukeminen lopultakin tarkoittavat.
LA 8.3. klo 10.30
JUKEBOX (89 min – 2025 – Suomen ennakkoesitys)
Vuoden 2019 Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneen Peter Handken teoksen inspiroima.
Ranskalainen kirjailija Jacob hyvästelee vaimonsa pienessä kylässä Pohjois-Espanjassa ja lähtee ristiretkelle löytääkseen mystisen soittokoneen nimeltä Jukebox. Jacobin nuoruudessa jukebox musiikkeineen oli auttanut häntä hänen henkilökohtaisessa menetyksessään, joten hän haluaa vielä kerran kokea jukeboxin läsnäolon voiman. Unenomaisella matkallaan Jacobilla on oppaana Peter Handken kirja Jukebox, jossa päähenkilö etsii omaa soittokonettaan samoilta seuduilta. Jacob kohtaa arvoituksellisen naisen, joka auttaa häntä hänen unelmassaan ja traumassaan.
Elokuvan jälkeen Rax Rinnekangas ja kirjailija Laura Lindstedt keskustelevat mm. kirjoitetun sanan muuttuneesta asemasta aikana, jona äänestä on kasvanut – kuvan oheen – hallitseva kokemisen muoto