Siirry pääsisältöön

Lintulahdenkatu 3, 00530 Helsinki

MA klo 11–20, TI–TO klo 11–23, PE 11–02, LA klo 12–02

info@tekstintalo.fi


Tilaa Tekstin talon uutiskirje

Instagram | Facebook

Edellinen
Seuraava
Uutiset 10.02.2025

Avoin haku: Tekstilaboratorio – toinen kansainvälinen tekstikulttuurin työskentelyresidenssiprojekti 14.7.–24.8.2025 

Avoin haku: Tekstilaboratorio #2

Tekstin talolla Helsingissä on käynnissä kaksivuotinen Tekstilaboratorio-residenssiprojekti kirjoittajille ja muiden alojen taiteilijoille, jotka työskentelevät tekstin kanssa. Työskentelyresidenssiprojektin ideana on kokeilla ja etsiä uusia tapoja tuoda tekstikulttuuria yleisöjen koettavaksi. Toinen laboratorio järjestetään 14.7.–24.8.2025, ja haku on nyt auki! 

Etsimme toista kertaa kahdeksaa kirjoittajaa tai muuta taiteilijaa, jotka ovat kiinnostuneita ajattelemaan tekstin ja tekstikulttuurin mahdollisuuksia laajemmin, jakamaan omaa ajatteluaan ja praktiikkaansa sekä työskentelemään yhdessä muiden osallistujien ja taiteellisen tuen kanssa. 

Laboratorion työskentelykieli on englanti, mutta jokainen osallistuja voi työstää omaa tekstiään/teostaan haluamallaan kielellä. Laboratoriossa on mahdollisuus käyttää kääntäjää yleisöille esiteltävien tekstien työstämisessä.  

Toivomme saavamme hakemuksia laajalla kirjolla niin taiteenmuotojen, uranvaiheiden kuin kulttuuristen taustojen osilta. 

Laboratoriojakson aikana työstetään yhteisiä tekstikulttuuriteoksia ryhmän kanssa. Työn tukena toimivat teatteriohjaaja ja fasilitaattori Maiju Tainio sekä kirjailija, tutkija ja muusikko Matti Kangaskoski sekä projektikoordinaattori Heidi Backström. Maiju keskittyy laboratoriossa ryhmätyöhön sekä esityksellistämiseen, Matti tekstien sparraamiseen. Löydät Maijun ja Matin esittelyt hakuilmoituksen lopusta. Laboratorion lopuksi  työstetyt ideat kohtaavat yleisönsä osana Runokuu-festivaalia residenssijakson viimeisellä viikolla. 

Valittujen taiteilijoiden tulee sitoutua työskentelemään yhdessä 14.7.–24.8.2025. Yhteistä laboratoriotyöskentelyä tehdään tiettyinä sovittuina aikoina, työskentelytavat määritetään yhdessä taiteellisen tuen ja muun ryhmän kesken. Kannustamme osallistujia hyödyntämään  Tekstin talon fasiliteetteja laajasti omiin projekteihinsa myös yhteisen Tekstilaboratorio-toiminnan ulkopuolella. 

Helsingin ulkopuolelta tulevat taiteilijat voivat saada matka- ja majoitusrahaa hakemuksensa yhteydessä.  Majoitus on Villa Kivessä (max. 3 henkilölle). 

 

Mitä tarjoamme: 

  • 2000 euron palkkion (maksetaan 31.8.2025) 

  • Tekstin talon fasiliteetit (teatteritila Parvisali sekä toimistotiloja, tulostimet, keittiö jne.) 

  • Verkostoitumiskohtaamisia Tekstin talon toimijoiden sekä muiden, osallistujille mielekkäiden tahojen kanssa  

  • Ryhmän, jolta oppia ja jonka kanssa työskennellä 

  • Pienen materiaalibudjetin teoksia/teoskokeiluja varten 

Hakuprosessi:

Haku päättyy 9.3.2025. Hae mukaan lähettämällä meille:

  • Infopaketti: nimesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi, työskentelykielesi, sekä tilastointia varten: edustamasi taiteenalat, kaupunki josta matkustat/osallistut laboratorioon

  • Esittelykirje, jossa kerrot: kuka olet; miksi haluat mukaan Tekstilaboratorioon; mitä annettavaa sinulla on muille osallistujille; mitä toivot saavasi muilta osallistujilta ja taiteellisilta tukijoilta; mihin haluat käyttää laboratoriaikaasi, onko esimerkiksi jotain teemoja, rakenteita, uusia tai vanhoja taiteenmuotoja tai esittämisen tapoja, joita haluat tutkia? Max. 2000 merkkiä.

  • Ansioluettelosi 

  • Portfolio tai lyhyt työnäyte (1–3 sivua + mahdollinen käännös). Voit lähettää työnäytteesi haluamallasi kielellä, mutta tarvittaessa toimita vapaa käännös suomeksi tai englanniksi. 

  • Tieto siitä, jos tarvitset matka- ja/tai majoituskorvausta. Mistä ja minne? (HUOM. Emme voi hankkia matkalippuja ilman vaadittavia viisumi- ja muita matkustusasiakirjoja) 

  • Haluatko, että tekstisi mahdollisesti käännetään Runokuu-festivaalille englanniksi tai suomeksi.

    Lähetä hakemuksesi sähköpostitse osoitteeseen osallistu@tekstintalo.fi viimeistään 9.3.2025. Otsikoi viestisi Tekstilaboratorio hakemus + nimesi.


    Residenssiläisten tukena toimivat:

Maiju Tainio on nukketeatteritaiteilija, näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja ja -visualisti, joka työskentelee niin perinteisissä teatteritiloissa kuin paikkasidonnaisten teosten, dokumenttiteatterin ja soveltavan teatterin parissa. Tainio kirjoittaa, ohjaa, esiintyy, muotoilee ja rakentaa – suunnittelee ja luo konsepteja, tiloja, olentoja ja annoksia, jotka houkuttelevat tietoiseen leikkiin ja totuttujen rajojen kyseenalaistamiseen. 

Matti Kangaskoski on kirjailija, tutkija ja muusikko. Hän on julkaissut runoteoksia, romaaneja ja digitaalisen elokirjan. Uusin teos Kosmos ja kuolema (Teos 2024) käsittelee tietoisuutta, tekoälyä ja todellisuuden rakennusaineita sekä koettelee romaanin mahdollisuuksia. Runoteokselle Johdatus pimeään (Teos, 2020) myönnettiin Tanssiva karhu -palkinto. Kangaskoski tutkii digitaalisen median ja tekoälyjen vaikutusta kirjallisuuteen Jyväskylän yliopistossa. Hän on tehnyt lukuisia kirjallisuutta, musiikkia ja muita esitystaiteita hyödyntäviä esityksiä yksin ja ryhmissä, etenkin black mödernism -kokoonpanossa. Kangaskoski säveltää ja soittaa kitaraa rock-yhtyeessä Sata kaskelottia. 


Valintaprosessi:

Valinnat tehdään 7.4.2025 mennessä. Kaikille hakijoille ilmoitetaan valinnoista. Valinnat tekee projektikoordinaattori Heidi Backström tukenaan laboratoriojakson taiteellinen tuki Maiju Tainio ja Matti Kangaskoski sekä projektin ohjausryhmä: Lois Armas, Maarit Bau Mustonen, Johanna Freundlich, Saara Hacklin, Eino Santanen ja Jenna Viro.  


Kysyttävää?

Projektikoordinaattori Heidi Backström vastaa kysymyksiin 3.3. alkaen.

heidi.backstrom@tekstintalo.fi 



Alfred Kordelinin Säätiö rahoittaa Tekstilaboratorio-projektia vuosina 20242026. Projektiin kuuluu yhteensä kolme laboratoriojaksoa, haku viimeiseen aukeaa alkusyksystä 2025. 

Muita uutisia